maanantai 17. maaliskuuta 2008

Opintojaksosta ja palautteesta

Kiitän omasta puolestani teitä kaikkia Luovan kirjoittamisen opintojaksoon osallistuneita. Kulunut opintojakso on ollut yksi urani aktiivisimmista :).


Annan henkilökohtaisen palautteen kaikista viimeisistä teksteistä blogeihin, mutta arvosanat saatte ainoastaan winhaan.

Antakaa opintojaksosta palautetta vastaamalla vasemalla olevaan kyselyyn ja kommentoimalla tähän kirjoitukseen.

Hyvää pääsiäistä kaikille!

13 kommenttia:

Eeva-Maria Söderberg kirjoitti...

Nyt, kun kurssi on ohitse, huomaan olevani paljon ylpeämpi saavutuksistani, kuin mitä kurssin kuluessa olin. Toisaalta takkini oli kyllä aivan tyhjä viime viikkoisesta loppupuristuksesta, eli viimeisten tekstien vääntämisestä, joten kaikki oma teksti saattoi vaikuttaa totaalisen julkaisukelvottomalta sen vuoksi.

Tämän kurssin tärkeimmäksi anniksi henkilökohtaisesti nostan ehdottomasti sen, että tänä aikani opin kirjoittamaan päätöksestä. En ollut tiennyt, että kykenen kirjoittamaan kuin työtä tehden; nyt istun alas ja kirjoitan. Olen aina odotellut oikeaa hetkeä ja kokenut "oikeiden hetkien" olevan harvassa. Pahimpina tunteina, kun tekstiä oli puristettava ulos ihan puoliväkisin, tuli kyllä mieleen, että missä se luovuus tästä nyt on.

Vaikka lopputulokset omista teksteistäni ovat, mitä ovat, olen ylpeä, että olen ne "kirjoittamalla kirjoittanut". Uskon kirjoittavani blogiini vielä jatkossakin, kuinka usein, se jää nähtäväksi. Lisäksi kiitän kaikkia Arton ryhmäläisiä tosi ihanasta palautteesta. Olisin halunnut tunnilla huutaa ääneeni, että ootteko, pöhköt, tosissanne?! Kiitos teille, kiitos opettajalle!

♦ Kimmo kirjoitti...

Luultavasti aiheesta kirjoitinkin jossianvälissä, mutta siis on tämä kurssi innostanut kirjoittamaan lisää ja uutta. Siinähän se on, että tarvitsee vain jonkunnäköisen syyn kirjoittamisen alkamiselle ja sen jälkeen voi käyttää luovuutta, mikä on erittäin positiivinen asia omasta tapauksesta katsottuna.

Se että säännöt ja tehtävänannot olivat löyhiä, helpottivat, mutta taas, se kirjoittamisen vaikeus... Aina pitää antaa valmiiksi edes jonkinlainen aihe, kiinnosti se tai ei, niin saa sentään jotain aikaiseksi.

Viimeisessä tekstissä törmäsin siihen ongelmaan, kun olin aiemmat tekstit jakanut eri henkilöiden kerrottaviksi, miten ne yhdistän? Mutta sen ongelman jälkeen oli mukava lukea, tai oikeastaan vain katsella, sitä pitkää aikaansaannosta.

Itselleni fiktion kirjoittaminen on aina ollut huvia, mutta siihen se jää, jos sitä ajattelee työnä. Tekstiin on vaikeampaa palata myöhemmin, vaikka haluaisikin sitä jatkaa (mikä tässä on ollut erään projektin kanssa aiheena 4 viimeisen vuoden aikana).

Eli minulle kurssin paras puoli oli se, että se kasvatti intoa kirjoittaa, mikä oli jäänyt kauemmaksi muutaman viime vuoden aikana.

Eva-Maria kirjoitti...

Kurssin parasta antia olivat upeat kirjoitukset muutamien henkilöiden blogeissa. Erityiset kiitokset Kimmolle ja Johannalle, teidän kirjoituksianne luin paljon, vaikken aina kommenttia jättänytkään.

Kurssin aikana opin myös itsestäni jälleen kerran... Huomasin, että olen jotenkin kadottanut sen kirjoittamisen innon, joka minulla joskus oli. Mutta juurikin tällä hetkellä istuskellessani kotona kynttilän valossa mietin, että josko taas alkaisin kirjoittaa...

Blogisysteemi oli näppärä toteutustapa tälle kurssille, ja se toimi oikein hyvin.

Aleksi Van Horne kirjoitti...

Niistä lukupäiväkirjamerkinnöistä, eli tulevat tämän viikon aikana blogiin. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. :)

Arto kirjoitti...

Mielenkiintoinen kurssi! Ei missään nimessä huono, mutta esitän kaksi parannusehdotusta.

Kirjoitustehtäviä olisi voinut olla jopa lisää, koska kurssi oli kuitenkin vapaavalintainen (eli oletan, että osallistujat olivat kaikki jollain tapaa kiinnostuneita kirjoittamisesta).

Kirjallisuusanalyysin käsittely jäi mielestäni turhan vähälle. Eri kirjoille olisi voinut perustaa jonkinlaiset omat osiot, joissa sitten olisi voitu yhteisesti kommentoida kunkin kirjan kerrontaa ja henkilöhahmoja. Tällöin muidenkin huomiot olisivat olleet helposti kaikkien nähtävissä ja niistä olisi mielestäni hyötynyt enemmän.

Marika Pöyri kirjoitti...

Kiitos kommenteista!
Toivottavasti niitä tulee vielä lisää.

Artolle: Kirjoitustehtävien lisääminen ei oikein onnistu, sillä tämän opintojakson mitoitus on se 2 op eikä ylimääräistä työtä saa "lain" mukaan teettää. Mutta hyvä pointti silti.

Olet oikeassa siinä, että niitä teoksia olisi voitu käsitellä jotenkin. Kiitos oikein hyvästä vinkistä. Toteutan sen varmasti ensi vuonna :).

Joshu kirjoitti...

Hei Marika ja kiitos palautteesta!


Olin tosiaan ymmärtänyt sen viimeisen tehtävänannon hiukan väärin :/

Ymmärsin, että kaikkia edellisiä tehtävänantoja (ruma teksti, kaunis yms.) tuli käyttää niin että niitä kaikkia käyttää uuteen pitkään tarinaan jossa on sama henkilöhahmo. Ja kommenttina vielä, en ole millään tavalla kiinnostut jääkiekosta, siksi siitä oli hauska kirjoittaa :DD
ja totta, tarina olisi voinut olla hiukan "syvällisempi"..

Marika Pöyri kirjoitti...

Joshulle:
Niinpä arvelinkin, että kyseessä oli tehtävän väärinymmärrys.

Tekstisi tuntui todella asiantuntevalta, joten onnistuit vakuuttamaan :).

Jääkiekkomatsi tarinan kehyskertomuksena voisi toimiakin, jos lisäisit siihen jotenkin aiemmin kirjoittamasi jutun.

Jenni kirjoitti...

Yllätyin positiivisesti luovan kirjoittamisen kurssista. Ensin epäilin vähän blogiin kirjoittamista ja sitä että kaikki saisivat lukea kirjoittamani tekstit mutta oikeastaan se olikin hyvä juttu. Oli mukavaa lukea muiden kirjoittamia juttuja. Palautetta oli myös mukava saada muilta.

En ole pitkään aikaan kirjoittanut mitään ja olin kovin yllättynyt saadessani niin positiivista palautetta teksteistäni. Sain ehdottomasti varmuutta kirjoittamiseen ja kannustusta kirjoittamaan enemmän tulevaisuudessakin.

Pidin erityisesti vapaamuotoisista tehtävänannoista ja siitä että kaikki tehtävät liittyivät yhteen henkilöön. Yritin jatkaa tarinaa aina aiheesta toiseen, mikä oli välillä hankalaakin mutta viimeinen tehtävä auttoi saamaan teksteistä hyvän kokonaisuuden. Oli myös mukavaa, että kurssiin kuului kirjan lukeminen. Vaikka oma kirjavalintani olikin pettymys, lukupäiväkirjan kirjoittaminen oli kuitenkin hyvä osa kurssia.

Noora kirjoitti...

Hei Marika!

Kiitos palautteesta, olit mielestäni aivan oikeassa siinä, etten ollut hionut tekstiä läheskään tarpeeksi.

Nöyrimmät pahoitteluni siitä, että toinen lukupäiväkirjamerkintä tuli vasta nyt, enkä tiedä onko sekään sitä mitä pitäisi. :P

Kurssista sen verran, että toteutustapana blogiin kirjoittaminen oli oikeastaan ihan mukavaa vaihtelua, vaikka välillä tuntui tavallaan kiusalliselta julkaista omia tekstejä, kun en ole aikoihin kirjoittanut mitään luovaa. Toisin sanoen, kaipasin kyllä tällaista, etteivät taidot (jos niitä edes on) ruostuisi enempää.

Toisten tekstien lukeminen oli mukavaa, erityismainintana voisin mainita Arton, jonka teksteistä pidin kovasti. Myös muilla oli silti todella hienoja tarinoita, joiden lukeminen oli erittäin mielenkiintoista.

Vaikka kurssi oli virkistävä, en voi silti oikeastaan sanoa oppineeni mitään uutta, mitä hieman odotin opintojaksolta. Toisaalta kun mietin, mitä tämä "uusi" voisi olla, en osaa sanoa, joten ehkä hieman huono kommentti siinä mielessä. :)

Mielestäni numeroarviointi tällä opintojaksolla ei ole hyvä juttu (eikös tästä numero tuli...?), enkä sano sitä vain siksi, että koen alisuoriutuneeni itse. Hyväksytty/hylätty -arvio olisi minusta parempi monestakin syystä.

No mutta, kaikenkaikkiaan kurssi oli hyvä! :)

Susanna kirjoitti...

Oli hauska opetella käyttämään tällaista blogi-sivustoa, itse en ilman pakottamista olisi sellaista varmaan heti tullut kokeilleeksi.

Myös melko vapaasta tehtävänannosta kirjoittaminen oli uutta ja mielenkiintoista. Kurssi pisti minut todella peilaamaan omaa kirjoitustyyliäni ja inspiroi kirjoittamaan muutakin.

Marika Pöyri kirjoitti...

On täysin totta, että numeroarviointi ei ole tällaisella opintojaksolla paras mahdollinen.

Epäreilua se on ennen kaikkea opettajalle, joka joutuu arvioinnin tekemään.

Ei ole mukavaa vertaille ja suhteuttaa tekstejä toisten teksteihin.

Voisin yrittää saada tähän muutoksen. Minä kun en ole tuota arviointiasiaa päättänyt.

Markus kirjoitti...

Kurssi oli erittäiun opettavainen ja mielenkiintoinen. Löysin itsestäni jollain tapaa mielenkiintoisesti kirjoittavan puolen. Varsinkin, jos aiheena tai ideana on kirjoittaa synkkää tekstiä. Loistava kurssi.